Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Pyhän Hildegardin seura ry 20 vuotta

Lisätty 17.09.2019

OTTEITA SEURAN 20-VUOTISJUHLAPUHEESTA


Ajasta ja elämästä on kaikessa kysymys; nimittäin jokainen meistä saa tänne syntyessään kaksi lahjaa: 1. Hän saa elämän ja 2. Hän saa ajan. Itse päätämme miten ja mihin käytämme elämämme ja aikamme.

 


Ajasta ja elämästä on kaikessa kysymys; nimittäin jokainen meistä saa tänne syntyessään kaksi lahjaa: 1. Hän saa elämän ja 2. Hän saa ajan. Itse päätämme miten ja mihin käytämme elämämme ja aikamme.

Parikymmentä vuotta sitten seitsemän oululaista naista päätti perustaa Pyhän Hildegardin seuran. Seura rekisteröitiin 1995 ja sille annettiin tavoitteeksi "tehdä Hildegard Bingeniläisen elämäntyötä tunnetuksi."

Miksi päätös tehtiin? Kautta aikojen Jumala on ilmoittanut ihmiskuntaa koskevista suunnitelmistaan valitsemilleen ihmisille. Ne ajatukset ovat kohottavia ja auttavat meitä jaksamaan elämän vaikeuksissa.

Raamatussa on heidän kirjoituksiaan Aabrahamin ajoilta yli 5000 vuotta sitten. Hildegard Bingeniläinenkin oli tällainen ihminen. Hän eli elämänsä n. 900 vuotta sitten. Hän sai Jumalalta käskyn: "Kirjoita, mitä näet ja kuulet, älä kirjoita niin kuin itse tahdot vaan niin kuin Minä sinulle sanon ja niin kuin näet." Kaikki latinankieliset tekstit joutuivat Vatikaanin kirjastoon Hildegardin kuoltua ja olivat siellä avaamattomissa kääreissä 1980-luvulle saakka, jolloin saksalainen lääkäri tuli niihin tutustumaan.

Kirjoituksissa on valtava sanoma ja vastuu ihmiskunnalle. Sanoessaan: "Ihminen pitää käsissään maailmanverkkoa ja vaikuttaa siihen teoillaan" Hildegard korostaa ihmisen tekojen vaikutusta koko Kosmokseen. Profeetta Jesajalla on samankaltainen ilmoitus Raamatussa.

Aikamme tunnettu tiedemies Stephen Hawking mainitsi TV-ohjelmassaan huhtikuussa 2015, että kosmos on kuin hienoa kudosta. Yksinkertaisena ihmisenä ajattelen, että jos minä tässä hienossa kudoksessa elän vastuuttomasti, se vahingoittaa kokonaisuutta jossa elän ja josta olen täysin riippuvainen. Jos yhä useampi elää vastuuttomasti, seuraa kaaos. Näin konkreettinen on mielestäni ihmisen vastuu.

Huomattava osa Hildegardin teksteistä liittyy ihmisen Jumalasuhteeseen, fyysisen ja psyykkiseen terveyteen sekä luontosuhteeseen. Hänen työtään on kritisoitu "mahdottomaksi ihmistyöksi"- niin se onkin. Hildegardilla ei ollut nykyajan mahdollisuuksia tutkia kasveja, ei ollut mikroskooppia eikä muitakaan tutkimusvälineitä.

Miten hän siis saattoi esim. spelttiviljasta sanoa, että speltti voitelee aivoja? Hän saattoi sanoa, koska Jumala, speltinkin Luoja, ilmaisi sen hänelle. Nykytutkimus vahvistaa, että speltissä tosiaan on aivoja hoitavia rasvahappoja.

Saksalainen lääkäri

Gottfried Hertzka pelastui viime hetkellä Dachaun keskitysleiristä liittolaisten avustamana. Sota oli raunioittanut maan, ei ollut sairaaloita, ei apteekkeja, ei lääkkeitä kun hän palasi lääkärintyöhönsä. Tuolloin hän muisti Hildegardista tekemänsä tutkielman ja alkoi käyttää Hildegardin yrttejä potilaan hoidossa. Hän julkaisi kokemuksistaan ensimmäisen kirjansa So heilt Gott, Näin parantaa Jumala, jo 1970. Hän perusti 1980 Kansainvälisen Hildegardseuran, jolla yhä on toimistot Baselissa Sveitsissä ja Saksassa Bingenissä ja seura alkoi julkaista saksankielistä lehteä Hildegard Zeitschrift. Näin Hildegardtieto alkoi vähitellen levitä saksankielisiin maihin.

Myöhemmin Hertzka perusti Saksaan Hildegard Verein -yhdistyksen ja Itävaltaan tri Helmut Poschin kanssa Bund der Freunde Hildegard -yhdistyksen. Lääkärit alkoivat vastaanotoillaan noudattaa Hildegardin ohjeita, alettiin valmistaa Hildegardin luonnonlääkkeitä ja hoitaa potilaita nunnan neuvoilla. Tiedon lisääntyessä Hildegard-harrastus sai siivet ja levisi maailmalle, myös meidän maahamme.

Seuramme otti tehtäväkseen "Tehdä Hildegard von Bingenin elämäntyötä tunnetuksi."Tämä perustehtävä on osoittautunut näiden parinkymmenen vuoden aikana hyväksi periaatteeksi. Olemme toteuttaneet sitä suomentamalla vuorovuosina kirjoja ja julkaisuja ja vastaavasti järjestämällä joka toinen vuosi seminaareja sekä hengellisiä tapahtumia. Näistä tapahtumista mainittakoon mm. Scivias-tapahtumat sekä seminaarit eri puolilla maata. Näihin on osallistunut saksalaisia, ruotsalaisia sekä virolaisia Hildegard-asiantuntijoita ja harrastajia.

Erityisesti seminaarien ja tapahtumien järjestämisessä ja Hildegard-näyttelyiden toteuttamisessa on jäsenistön tuki ollut ratkaisevaa. Lisäksi seura on julkaissut 4x vuodessa ilmestyvää jäsenlehteä; "Hildegard-uutiset", jossa korostamme ihmisyyttä, vastuuta luomakunnasta, raportoimme potilaskokemuksista, Hildegardin lääketieteestä, tapahtumista jne. Hildegard-uutiset-lehden painatuksessa koimme alkuvuosina suuria vaikeuksia. Toiminta oli hidasta ja tuli viivästymisiä. Iloksemme löytyi Ritva Martikkalan Kopio Tori Oy -yritys, jonka kanssa yhteistyö on ollut erinomaista ja lehden ulkoasu on kohentunut.

Ihmeellisellä tavalla seuran toiminta on edennyt lauluharrastuksessa. Laulun halusimme mukaan toimintaan, koska HvB korostaa, että musiikki ja laulaminen edistävät sielun hyvinvointia. Tästä olemme tehneet pienen tutkimuksenkin; lauluharrastukseen saatetaan tulla väsyneinä, mutta sieltä lähdetään aina virkistyneinä.

Musiikkiharrastus alkoi aivan seuran toiminnan alussa ukrainalaisen Victoria Alatalon ohjaaman lauluryhmä Glorian puitteissa. Hänen työtään jatkoi oululainen musiikinopettaja Seija Okkonen. Pari viime vuotta olemme olleet tunnetun eestiläisen kuoronjohtajan Ahti Seppin ohjauksessa.

Muuten su 5.4. 2015 TV 1 pääuutisissa kerrottiin musiikkitutkimuksista. Musiikki vaikuttaa positiivisesti geeneihin, HvB on tässäkin asiassa ollut edelläkävijä.

Jo toiminnan alussa kaipasimme lehteen Raamattuun perustuvaa uskon tunnetuksi tekijää. Ja yhtäkkiä nimimerkki Jukka, Jukka Pyykkö ilmestyi tähän perimmäisen tärkeään tehtävään Jukan hengellisillä kirjoituksilla. Tästä olemme hänelle kiitollisia, moni on kokenut niiden kautta mitä usko syvimmin merkitsee.

Olemme kiitollisia myös tunnetulle oululaiselle hyväntekijälle Tuovi Tönningille jonka ansiosta saatoimme julkaista Hildegardin viimeisimmän kirjan Kirja Jumalan teoista.

Seuran työ tarvitsee henkistä kannustusta. Jäsenistö onkin tukenut ja antanut palautetta seuran toiminnasta. Hallituksen puolesta kiitämme kaikkia seuran jäseniä, jotka ovat luottaneet seuran toimintaan ja auttaneet aktiivisesti tavoitteeseen pääsemisessä.

Hildegardtyö on jo nyt kansainvälistä. Saksa on johtava maa tutkimuksineen. Hildegardtutkimusta tehdään maailman yliopistoissa aina USA:ta myöten. Seuraa voi nyt verrata kuin aikuisiän kynnyksellä olevaan ihmiseen. On jo voimaa ja kokemusta, koulutustakin ja painettua tekstiä. On valmius tarttua uusiin haasteisiin.

Seuraava askel on saada ammatillisesti Hildegard-työtä hallitsevia asiantuntijoita meidänkin maahamme. Nykyään ovat esim. lääkkeiden liikakäyttö sekä niiden sivuvaikutukset tunnistettu, ongelman ratkaisuyrityksiä tulee mielestäni etsiä luonnosta ja hengen ymmärryksestä ja valosta. Hildegardin psykoterapialla on saatu hyviä Ranskassa, sekin kuulostaa lupaavalta!

Kaikkialla, myös meillä kansantaloudet kipuilevat lisääntyvien terveyskustannusten kanssa. Mielestäni Hildegardin hyvällä terveysohjelmalla voitaisiin terveydenhuollon kustannuksia huomattavasti alentaa ja kustannusten muodostumista myöhentää.

Erittäin hyvä asia on, että olemme kuin lahjana saaneet seuralle juhlavuoden alussa uuden puheenjohtajan, Raija-Leena Särkilahden, hyvänä merkkinä seuran hyvästä tulevaisuudesta!

Terttu