27.10.2018

Hil­de­gar­din elik­sii­rit: Osa 1.

Tietoa muskatellisalvia-, hirvenkielisaniais- sekä hur­tan­mint­tue­lik­sii­reis­tä ja reseptit niihin.

Mus­ka­tel­li­sal­via-eliksiiri

-ma­ha­ka­tar­ri, huono ruu­an­su­la­tus, maha- ja suo­lis­to­haa­va (Ulcus vent­ricu­li ja Ulcus duodeni), mahapaise, ruo­ka­ha­lut­to­muus. Tässä kä­si­tel­lään tehokasta rohdosta ma­ha­ka­tar­riin, joka tun­ne­tus­ti saattaa jäädä hoi­ta­mat­ta syövän yh­tey­des­sä.

10 g mus­ka­tel­li­sal­vian lehtiä

1 g puo­lan­mint­tua ( Mentha pulegium)

2 g fen­ko­lin­sie­me­niä

50 g hunajaa

1 litra viiniä

Valmistus: Yrtit keitetään hunajan kera viinissä 3-5 minuuttia, sii­vi­löi­dään yrit pois ja pul­lo­te­taan puh­taa­seen pulloon.

Annostelu: Yhdestä kahteen li­köö­ri­la­sil­lis­ta (herk­kä­vat­sai­sil­le vain tee­lusi­kal­li­nen tai kaksi) lounaan ja päi­väl­li­sen jälkeen.


Hir­ven­kie­li­sa­niais-eliksiiri

-krooninen keuh­ko­put­ken­tu­leh­dus, astma; maksa- ja keuh­ko­roh­to, yksi parhaista Hildegard-rohdoista kroo­ni­siin keuh­ko­vai­voi­hin.

6 g kuivattua hir­ven­kie­li­sa­niais­ta

1 litra viiniä

100 g hunajaa

5 g pit­kä­pip­pu­ria (Piper Longum)

20 g kanelia

Valmistus:

Hir­ven­kie­li­sa­niai­nen ja mausteet keitetään viinissä, hunaja lisätään ja kie­hau­te­taan tois­ta­mi­seen. Sii­vi­löi­dään ja pul­lo­te­taan.

Annostelu:

Kuu­ri­luon­tei­ses­ti en­sim­mäi­sel­lä viikolla 3 kertaa päi­vit­täin 1 li­köö­ri­la­sil­li­nen ruuan jälkeen, sitten 6-8 viikon ajan ennen ja jälkeen ruuan. (lounas ja päi­väl­li­nen)


Hur­tan­mint­tu-eliksiiri

-Vi­rusfluns­sa, vi­lus­tu­mi­nen, kurk­ku­ki­pu, käheys, äänen menetys, yskä. Hur­tan­mint­tu-flunssa-eliksiiri ”puhdistaa” pahimmat vi­rusfluns­san seu­rauk­set pois.

10 g hur­tan­mint­tua

30 g fen­ko­lin­sie­me­niä

30 g til­lin­var­sia

30 g tulikukan kukkia

1 litra makeaa tai pöy­tä­vii­niä
Valmistus:

3 ruo­ka­lusi­kal­lis­ta yrt­ti­se­koi­tus­ta keitetään viinissä 3-4 minuuttia ja sii­vi­löi­dään. Pidetään lämpimänä ter­mos­pul­los­sa.

Annostelu:

Lapset 6-ikä­vuo­teen saakka useita kertoja päi­vit­täin 1 tee­lusi­kal­li­nen, lapset 12 ikä­vuo­teen saakka 1 ruo­ka­lusi­kal­li­nen, aikuiset 1-3 ku­pil­lis­ta päi­vit­täin.
© Pyhän Hildegardin seura. Kaikki oikeudet pidätetään.

Tehty