26.10.2018

Raimikki – Anacyclus pyrethrum

Belgialainen LKT Louis van Hecken sai vuonna 1990 äiti Miriam Verheijen Biesemansilta Hildegard Bingeniläisen lääketietellisen kirjan Physica ja sai siitä idean kokeilla Afrikassa kasvia nimeltä raimikki, anacyclus pyrethrum. Hän ymmärsi, että raimikki saattaisi olla tärkeä trooppisten tautien kuten malarian ja HIV-tartunnan sekä AIDSin hoidossa.


Hildegard kuvaa raimikkia:

  1. Raimikilla on kohtuullinen ja hieman kuiva lämpö ja tämän oikean tasapainoisuutensa vuoksi se on mitä puhtainta ja sillä on voimakas parantava voima kaikissa sairauksissa.
  2. Se on hyvää terveille koska se puhdistaa aineenvaihdunnan mätänemistuotteita (tabes, toksiinit, kuonat, myrkkyaineet) jolloin hyvä veri lisääntyy.
  3. Se voimistaa ihmisen ymmärrystä ja älyllistä suorituskykyä (dementiaa ja Alzheimerin tautia vastaan).
  4. Se palauttaa voimiinsa sairaan, joka on jo heikossa kunnossa ja menettänyt painoaan.
  5. Se parantaa ruuansulatusta eikä jätä mitään sulattamatta ja ruoka imeytyy.
  6. Päivittäin käytettynä se ehkäisee liman muodostumista hengityselinten ja pään alueella (mm vilustumistaudit, poskiontelo- ja keuhkotulehdukset).
  7. Se puhdistaa ja kirkastaa silmät (harmaakaihi, näön heikkeneminen).
  8. Kuivattuna mausteena ruuanlaitossa se on hyödyllinen sairaille ja terveille.
  9. Päivittäin käytettynä raimikki karkottaa ja ehkäisee sairauksia.
  10. Se kosteuttaa suun limakalvoja, lisää syljen eritystä, puhdistaa kehon nesteitä (mali, noxi et infirmi humores) ja palauttaa terveyden.

Raimikkikasvista käytetään sen juuresta jauhetta pulveria. Kasvin muut osat ovat myrkyllisiä. Hildegardin annosteluohje: Nautitaan 2-4 veitsenkärjellistä päivässä.


Raimikkijuuri

LKT van Hecken huomasi, että raimikki voisi olla rohto infektiosairauksien, lähinnä vereen liittyvien infektioiden, kuten malaria ja HIV/AIDS, torjunnassa ja hoidossa.

Raimikkijuuren aktiiviset komponentit ovat pyretriini, pellitoriini, anasykliini, seesamiini, tanniini ja inuliini. Tärkeimpiä niistä ovat pyrethrin ja anasykliini.

Erityisesti pyrethrin on tunnettu koska sillä impregnoidut (kyllästetyt) moskiittoverkot torjuvat ja karkottavat malariasääskiä. Pyrethrin on raimikin englanninkielinen nimi ja merkitsee hyönteiskarkotinta. Se on siis tehoaine hyttysiä ja moskiittoja vastaan.

Anasykliinillä on vapinaa estäviä, antileptisiä, kramppeja laukaisevia ja antidepressiivisiä ominaisuuksia, joilla on merkittävä vaikutus hermojärjestelmään.

On tärkeää tietää että raimikin kukat ovat myrkyllisä ja niiden käyttö on kielletty. Kasvin juuri sen sijaan on ihmisiä parantava lääke.


Hildegardin mainitsemana lääkkeenä käytetään siis raimikin juurta. Kasvin latinankielinen nimi on anacyclus pyrethrum. Kasvin käyttöä lääkkeenä on kuvattu mm British Pharmacopeia-kirjassa ja maailmanlaajuisesti lukuisissa moderneissa lääketieteellisissä julkaisuissa.

Historiallisesti raimikki tunnetaan juutalaisen kansan pääsiäisruoan mausteena.

Raimikkia koskevia uusia tutkimustuloksia löytyy internetistä National Library of Medicine kotisivulta. Tutkimustulokset vahvistavat Pyhän Hildgardin viisautta.

Hildegard-lääkinnän tavoin raimikkia käytetään myös ayurvedisessä lääketieteessä sekä venäläisessä kansanlääkinnässä hermojen vahvistajana, toonikumina ja pyrittäessä lisäämään aivojen toimintakykyä epilepsiapotilailla ja aivohalvauksesta toipuvilla potilailla.

Raimikki parantaa muistia, keskittymiskykyä, aivojen verenkiertoa sekä älyllisiä kykyjä. Se auttaa yskässä, vilustumistaudeissa, astmassa ja keuhkopöhössä. Se on tehokkaimpia keinoja suojautua ja hoitaa varhaisdementiaa, Alzheimerin tautia ja depressiota.

Raimikki tehoaa myös ruu­an­su­la­tus­vai­voi­hin ja diabetekseen. Myös nämä erinomaiset vaikutukset vahvistavat Pyhän Hildegardin ja hänen lääkeoppinsa viisautta.


Kliiniset vaikutukset malarian ja HIV/AIDSin hoidossa

Malariassa ihmiseen tunkeutuu plasmodium falciparum parasiitti, joka tuhoaa punaisia verisoluja ja syntyy anemia. AIDSissa taas HIV virus tuhoaa valkoisia verisoluja. Raimikki parantaa veren laatua mitattavissa olevalla tavalla. Hemoglobiini normalisoituu ja leukosyyttien määrä kasvaa. Raimikin aikaansaama hyvä veri on malariaptilaille tärkeä koska monella heistä on anemia. Se on tärkeä myös HIV/AIDS potilaille koska taudissa valkoiset verisolut tuhoutuvat immuunikadon myötä.


Raimikki parantaa hermojärjestelmän suorituskykyä: monissa trooppisissa sairauksissa ja etenkin malariassa, punk­kien­ke­fa­lii­tis­sa ja AIDSissa verisuonitukokset ja tulehdukset tuhoavat aivoja. Raimikki parantaa aivojen suorituskykyä. Vaikeissa in­fek­tio­sai­rauk­sis­sa aivot vahingoittuvat. Aivomalariassa esimerkiksi aivot vahingoittuvat pienten verisuonten tukosten seurauksena. HIV/AIDS -potilailla keskushermosto vaurioituu infektoituneen veren johdosta.

Raimikki palauttaa terveyttä ihmisille joilla on vaikea infektiosairaus kuten HIV/AIDS, tuberkuloosi tai muu krooninen infektiosairaus. Potilaskokemuksia on jopa hyvin sairaista potilaista.


Raimikki sulattaa hyvin ruuan. Siten elimistö saa proteiinit, hiilihydraatit, rasvahapot, hivenaineet, kivennäiaineet ja vitamiinit hyödykseen niiden imeytymisen parantuessa. Tämä on tärkeeää esimerkiksi diabetesta sairastaville joilla insuliinipuute vaikeuttaa sokerin vastaanottamista.

Raimikki poistaa limaa pään alueen limakalvoilta ja keuhkoista niiden tulehtuessa yskän, nuhan, astman, ja si­de­ku­dos­tu­leh­dus­ten yhteydessä.


Raimikki puhdistaa ja kirkastaa silmiä. Harmaakaihissa varastoituneet kuona-aineet estävät näkökykyä linssissä ja silmät samenevat. Raimikki puhdistaa kehon nesteet ja kirkastaa silmät jopa lukukykyä parantavasti.


Raimikkia voi käyttää mausteena tai sirotella sitä leivän päälle päivittäin.

Pyrethrinillä impregnoidut moskiittoverkot antavat lisäsuojan hyttysiä vastaan.

LKT van Heckenin tekstistä suomentanut Terttu Kolivuori

© Pyhän Hildegardin seura. Kaikki oikeudet pidätetään.

Tehty